Het beestje bij de naam noemen

Het lijkt soms wel alsof de hele wereld blogt. Ik heb me dan ook serieus afgevraagd of ik er wel aan zou beginnen. Maar zoals je ziet: ik ben eruit, ik word blogger!

Met een blog kun je andere mensen helpen en inspireren. Hoe? Door kennis die voor mij als (web)tekstschrijver heel “gewoon” is te delen, zodat jij er ook iets aan hebt. Of door blogs – of stukjes uit blogs – van andere mensen te stelen en delen (deze tip heb ik van Nickypent), uiteraard met bronvermelding. De oorspronkelijke schrijver heeft tenslotte recht op de credits voor zijn of haar blog. Door de blog te delen, geef je de maker ervan een compliment én een nieuw platform van lezers. Als je het netjes doet, is het dus geen probleem.

Ik pretendeer niet een wijsneus te zijn die de tekstschrijverswereld voorgoed gaat veranderen. Ik denk wel dat ik in de afgelopen negen jaar genoeg kennis en ervaring heb opgedaan om over mijn vak te mogen praten. Of schrijven in dit geval.

Iets wat mij telkens weer intrigeert bijvoorbeeld, is waarom mensen soms over zichzelf spreken in de tweede persoon. Je ziet het vaak op tv: “Dan kijk je naar buiten en dan denk je….”. Dat klinkt een beetje gek, want de spreker heeft het eigenlijk over zichzelf. En let maar op: hoe meer het verhaal de verteller raakt, des te nadrukkelijker  maakt “ik” plaats voor “je”. Het is een vorm van zelfbescherming. Door in de “je”-vorm te praten wordt het verhaal algemener en staat het wat verder van de verteller af. Dat maakt het minder eng en confronterend.

Je kwetsbaar opstellen is dus eng. Maar het kan je ook verder brengen. Zelf denk ik, dat je het beste zo dicht mogelijk bij jezelf kunt blijven. Ook in het contact met je klanten. Klanten hebben het door als je niet oprecht bent en je verschuilt achter een verkooppraatje. Echte mensen doen liever zaken met echte mensen. Noem het beestje bij de naam en spreek in je communicatie over “ik” als je “ik” bedoelt. Dat maakt het contact persoonlijk en direct. Klanten waarderen het als je meedenkt, meevoelt en niet te beroerd bent om je kwetsbaar op te stellen.

Met het schrijven van een blog stel ik mij ook kwetsbaar op. En ik beloof dat ik over “ik” zal schrijven als ik “ik” bedoel!

Mijn nieuwe website www.texitivity.nl is binnenkort klaar en in de lucht. Helemaal fris en nieuw! Hoogste tijd dus voor het inslaan van een nieuwe weg: let’s blog!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *